Spolupráce mezi University of Cambridge, University of Southampton a Univerzitou Pardubicese osvědčila a vedla k novému přístupu k pochopení a popisu super rychlých dějů při krystalizaci nanovrstev.
S použitím revolučního zařízení v oblasti termické analýzy tzv. Flash
DSC (Diferenčního skanovacího kalorimetru), vybaveného speciálními
sensory firmy Mettler-Toledo, byli vědci schopni změřit chování
materiálů pro fázové paměti.
„Příprava paměťových vrstev, měření flash DSC a interpretace
získaných dat při charakterizaci paměťových materiálů byly provedeny pod
vedením profesora Lindsay Greera z University Cambridge z Department of
Materials Science. Členem tohoto kolektivu je i Ing. Jiří Orava, Ph.D. a z Univerzity Pardubice (Centrum materiálového výzkumu),
který je v současné době na 3leté post-dok stáži na Univerzitě
Cambridge. Nové poznatky o rychlosti růstu krystalů se podstatně liší od
toho, co bylo známo doposud,“ vysvětluje přínos objevu prof. Wágner z Fakulty chemicko-technologické.
Klíčové výsledky výzkumu byly publikovány v jednom z nejprestižnějších impaktovaných časopisů v Nature Materials. Sám Jiří Orava k úspěchu dodává: „Podařil
se nám naprosto nový popis kinetiky rychlých fázových transformací,
které jsou klíčové pro pochopení funkce dnešních a budoucích paměťových
medií. Rychlé čtení a zápis dat v nastupující nové generaci
elektronických pamětí se odehrává na hranici nano sekund“
Paměťové materiály jsou polovodiče vhodné pro opakované a superrychlé
ukládání informací pro současné i další generace elektronických zařízení
typu chytrých telefonů nebo počítačů do „dlaně“. Takovéto paměti budou
pracovat s rychlostí na úrovni stovek femto sekund při zápisu či mazání
informace. Tyto paměti mají přidanou hodnotu v tom, že zápis je trvalý a
nepotřebuje žádný další zdroj energie pro uchování paměťového záznamu.
Rychlosti ohřevu paměťové buňky se pohybují na úrovni 10 000 °C za
sekundu.
Flash DSC (Diferenční skanovací kalorimetr) je zcela nový typ
komerčního DSC s časovou konstantou signálu kratší než milisekunda. Tato
krátká časová konstanta umožňuje velmi rychlý ohřev a chlazení
studovaného vzorku. Rozsah rychlostí ohřevu činí 1 K/s až 40 000 K/s, a
je právě vhodný pro studium paměťových nanovrstev.
Převazato z tiskové zprávy https://dokumenty.upce.cz/Univerzita/tiskove-zpravy/2012/fcht-orava.html
Převazato z tiskové zprávy https://dokumenty.upce.cz/Univerzita/tiskove-zpravy/2012/fcht-orava.html
0 comments:
Okomentovat